Blog Layout

AROMIAINEET VIEROITUKSEN TUKENA

Jaakko Laine • 1. syyskuuta 2020

Vieroitus on porsastuotannon kriittisin vaihe. Siirtyminen imetyksestä kiinteään ravintoon on muutos, joka aiheuttaa porsaassa stressiä. Tämä voi ilmetä muun muassa rehusta kieltäytymisenä. Ravintoaineiden riittämättömyyden seurauksena suoliston kehitys hidastuu, syntyy terveysongelmia ja lopputuloksena on heikosti tuottava lihasika.

Vieroitukseen liittyviä terveysongelmia voidaan lievittää, mikäli porsas saadaan siirtymään mahdollisimman nopeasti imetyksestä rehuruokintaan. Tässä on mahdollista hyödyntää porsaiden luontaista uteliaisuutta ja ihmistä huomattavasti tarkempaa hajuaistia. Esimerkiksi aromiaineiden käytöllä voidaan houkutella porsas kaukalon ääreen maistelemaan ja syömään.


Tätä tukevat  PigProgress-lehden numerossa 26.8.2020 esitetyt tulokset kokeesta, jossa porsaat saivat vapaasti valita vadelma-aromia ja maitoaromia sisältävien rehujen väliltä. Tutkimukseen käytetyt porsaat oli vieroitettu 6-7 kiloisina. Tulosten mukaan porsaiden kiinnostus vadelmaan oli merkittävästi suurempi kuin maitoaromia sisältävään rehuun. Tämän seurauksena vieroituksen jälkeen porsaat ryhtyivät syömään vadelma-aromia sisältävää rehua nopeammin. Seitsemän vuorokauden aikana vadelma-aromia sisältäneen rehun syönti oli 25-30 % ja 14 vuorokauden painonnousu 10 % suurempi kuin maitoaromilla. Samalla myös rehuhyötysuhde parani.



Tiedetään, että porsaan nopealla siirtymisellä vieroituksesta rehun syöntiin on positiivinen vaikutus porsaan koko elinkaareen. Tätä vaihetta on mahdollista nopeuttaa aromiaineilla kuten esimerkiksi Finlactic Oy:n aromituotteita sisältävillä säilöntäaineilla VANILJA, KIRSIKKA, ANIS JA VADELMA LAKTA-HAPOT.


 

24. syyskuuta 2024
Syksyn sadonkorjuu on käynnissä, ja monilla tiloilla vastapuidun viljan käyttö rehuna on ajankohtaista. Tiesitkö, että vastapuidun viljan e-vitamiinipitoisuus nousee vasta varastoinnin aikana? Tämä tarkoittaa, että heti sadonkorjuun jälkeen käytetty vilja voi olla vitamiiniköyhää.
Tekijä Jaakko Laine 25. huhtikuuta 2024
Yleisesti voidaan todeta, että ravintotietoiset kuluttajat eivät tyydy sianlihan osalta enää määrään vaan haluavat laatua. Sianlihan laadun mittareina on kirjallisuudessa esitetty muun muassa ruhon pH heti teurastuksen jälkeen (tavoite pH 6,3-6,7), lihan väri, mureus, vedensidonta, valuma ja rasvapitoisuus. Nämä lihan laatuominaisuudet eivät synny teurastamossa, vaan ne kehittyvät tilalla porsaan kasvaessa. Kriittisimmät vaikuttajat tässä prosessissa ovat luonnollisesti käytetty rehu, tiiviste ja mahdolliset muut kasvatuksen lisäaineet.
Tekijä Jaakko Laine 12. lokakuuta 2023
Tilojen teettämissä SÄILÖX-tuotteita sisältävissä säilörehuanalyyseissa on joissakin tapauksissa ammoniakkityppi ylittänyt viitearvoina käytetyn ylärajan. Tämä on ymmärrettävästi herättänyt huolta rehun laadusta siitäkin huolimatta, vaikka muut rehusta mitatut laatuarvot ovatkin olleet viitearvoissa.
Lisää viestejä
Share by: